Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K Vánocům patří pohádky. Třeba ty od bratří Grimmů

Dejme si ruku na srdce - pohádky měla a má ráda snad většina z nás. Ať už jsme zrovna děti, dospívající, dospělí, rodiče, prarodiče… A pohádky a Vánoce k sobě patří dvojnásob, tak proč toho nevyužít...

Pojďme se s dětmi vrhnout do víru pohádek, navíc v době, kdy Vánoce probouzejí dětská srdce i u dospělých. Rázem se ocitneme v úplně jiném světě. Ve světě, kde dobro vítězí nad zlem, kde spravedlnost vždy každého dostihne, ve světě, v němž má láska, přátelství a dobré srdce vždy navrch nad zlem.

Pohádky jsou nejen o nadpřirozených bytostech, strašidlech, čárech a kouzlech. Pohádky jsou také seznámením dětí se světem dobra a zla, jejich možností úniku do světa princů a princezen, vlků, loupežníků, víl, stejně jako možností je ponaučit o tom, že dobro by mělo být dobrem odpláceno a zlo trestáno.

Soubor 50 pohádek sestavili bratří Grimmové

Dostat se do světa dětské fantazie můžeme například díky knize bratří Grimmů - slavných sběratelů klasických lidových pohádek - Pohádky bratří Grimmů, která nabízí 50 krásných pohádek. Čtenáři, ať už malí či velcí, zde naleznou mnoho známých i méně známých pohádek.

Pohádkové příběhy doprovodil svými poetickými i humornými ilustracemi významný český malíř, ilustrátor, animátor a karikaturista Adolf Born. Nutno podotknout, že právě jeho ilustrace dodávají knize další stupeň na pomyslném piedestalu.

Pohádky bratří Grimmů doprovodil svými poetickými i humornými ilustracemi Adolf Born.

Tento soubor padesáti pohádek sestavili a upravili ze svého bohatého díla sami bratři Jacob a Wilhelm Grimmové. Čtenář -  posluchač :-) - v knize najde hromadu pohádek, které později inspirovaly rovněž české pohádkáře. Ve výběru bratří Grimmů nechybí například Jeníček a Mařenka, Popelka, Sedm havranů, Brémští muzikanti, Šípková Růženka… 

Leckteré dospělé oko nezůstane suché

Řadu pohádek z knihy Pohádky bratří Grimmů zná český čtenář a milovník kouzelných dětských příběhů pod jinými názvy, případně mu budou povědomé tím, že inspirovaly české pohádkáře. Jde například o pohádku Král Drozdibrad, kterou znají české děti z klasické ?lmové verze Pyšné princezny. Další oblíbená ?lmová pohádka O princezně se zlatou hvězdou na čele se ve verzi od bratří Grimmů jmenuje Srstnatka

I když bouře nebo jiné neštěstí, jež nebe sesílá, pomlátí celou úrodu, je dobře, že při nízkých živých plotech a křovinách, které stojí živlům v cestě, či na jiných malých chráněných místech zůstanou stát jednotlivé klasy.
Když pak znovu vysvitne laskavé slunce, rostou osaměle a bez povšimnutí dál - žádný srp je předčasně nepožne a neodveze do velkých sýpek. V pozdním létě však, když jsou plné a zralé, přicházejí chudé ruce, aby je našly a položily klas ke klasu, pečlivě je svázaly a s větší pozorností než jindy celé snopy odnesly k sobě domů. Tam pak jsou celou zimu potravou a možná i jediným semenem pro budoucnost.
A právě tak nám to připadalo, když jsme viděli, jak ze všeho slovesného umění, které v dřívějších časech tolik vzkvétalo, nezbývá už nic - ba dokonce samotná vzpomínka na to byla téměř ztracena - jen sem tam nějaké písně mezi lidmi, několik knížek, pověsti a prosté národní pohádky, jejichž část vám předkládáme.(Jacob a Wilhelm Grimmovi - Pohádky bratří Grimmů, Předmluva bratří Grimmů, str. 13)

Přestože jde o knihu určenou především dětem, zejména svým nejmenším ratolestem ji často čtou rodiče, prarodiče či jiní dospělí. A takovéto pohádky, jaké po otevření knihy Pohádky bratří Grimmů odemknou, dokáží svým obsahem pohladit určitě i leckteré srdce a duši dospělého čtenáře.

Neúprosná odplata, ale i pohlazení

Je pravdou, že některé pohádky se mohou zdát i dospělému čtenáři až příliš drsné, ale to je přesně to, čím se bratří Grimmové už ve své době poměrně lišili od ostatních - naprosto neúprosnou a nelítostnou odplatou ve svých pohádkových příbězích. Svým způsobem je to i dobře, i děti by měly vědět, že zlo by mělo být trestáno nemilosrdně. Ale občas jsem se i já sám při čtení dětem až zarazil.

Pohádky bratří Grimmů doprovodil svými poetickými i humornými ilustracemi Adolf Born.

Přesto si malý i velký čtenář v knize Pohádky bratří Grimmů bezpochyby najde to své. Některé pohádkové příběhy jsou kratší, jiné zase delší, některé drsnější, jiné poetičtější. Většinou ale při čtení na dobrou noc stejně rodiče u jedné nezůstanou. I mě většinou doma přemluvili, abych dal ještě jednu…

(...)
Jednou, všechno se opět čerstvě zelenalo, vyjel si do toho lesa na lov král. Pronásledoval srnce, ten však prchl do houští, a tak král slezl z koně a mečem si za ním prosekával cestu. Po chvíli se prodral na mýtinu a stanul jako uhranutý. Pod vykotlaným stromem seděla nadzemsky spanilá dívka, od hlavy k patě zahalená jen do zlatých vlasů. Král si protíral oči, myslel si, že ho šálí zrak, protože však ani pak líbezný zjev nezmizel, zvolal:
“Kdo jsi? A proč sedíš v téhle pustině?”
Děvče neodpovědělo. Mělo zamčenou řeč, ale král se nevzdal. 
“Nešla bys se mnou?” ptal se dál, a když dívka přikývla, vzal ji do náruče a vysadil na svého koně. V zámku pak poručil, aby ji oblékli do krásných šatů, a zahrnul ji všemožným přepychem. Nemohla sice mluvit, ale byla tak milá a krásná, že se s ní v krátkém čase oženil, a za rok se jim narodil synáček.
Jenže ještě téže noci, sotva královna v pokoji osaměla, snesla se k jejímu loži Panna Maria a takto k ní promluvila:
“Přiznáš-li se, že jsi odemkla zapovězené dveře, vrátím ti řeč. Budeš-li ale dále zapírat, vezmu ti dítě.”
V tu chvíli se královně uvolnil jazyk a mohla promluvit. Zahořklá dlouhým strádáním se však zatvrdila a odpověděla:
“Neodemkla jsem je.”
Nato jí Panna Maria vzala chlapečka z náruče a zmizela. Druhý den ráno, když nebylo novorozeně k nalezení, začali si lidé mezi sebou špitat, že je královna lidojedka a že své děťátko sprovodila ze světa. Královna znovu němá nemohla se bránit a řeči se brzy donesly až ke králi. Ten však svou ženu horoucně miloval a povídačkám neuvěřil.
Uplynul další rok a královně se narodil druhý synáček. (...)(Jacob a Wilhelm Grimmovi - Pohádky bratří Grimmů, Mariino dítě, str. 41, 45)

Ani se nedivím, že jsou pohádkové příběhy z pera bratří Grimmů oblíbené všude možně ve světě už přes 200 let. Stále totiž mají malému i velkému čtenáři co říci. I proto se k nim většina z nás tak ráda vrací, třeba i po desítkách let, ať už v roli maminek a tatínků či babiček a dědečků.

Kdo byli bratří Grimmové a kdo byl Adolf Born

Autoři knihy Pohádky bratří Grimmů, Jacob a Wilhelm Grimmové (Jacob 1785 - 1863, Wilhelm 1786 - 1859), byli sběratelé klasických lidových pohádek. Bratři Grimmové vystudovali práva, nicméně už záhy se začali věnovat jazykovědě a sběru literárních památek. Pomáhali lidovým příběhům, které šířili doboví vypravěči, stát se součástí německého písemnictví. 

Bratři Grimmové sbírali pohádky už od roku 1807. Základem jim byla lidová vyprávění z okolí Kasselu a Westfálska, zčásti pak čerpali rovněž z nejrůznějších sbírek pohádek z 16. - 18. století. Bratři je následně upravovali a přetvářeli k obrazu svému. Typickým rysem jejich pohádkových příběhů je neúprosná odplata. V širokém rozsahu zachytili ústní tradici, jejímž středobodem je prostý svět venkovského lidu. Svět, jehož nejvyšší odměnou je skromné štěstí obyčejného člověka. 

Adolf Born (1930 - 2016) byl český malíř, kreslíř, ilustrátor, animátor, karikaturista. Nejznámější jsou jeho ilustrace knih od Miloše Macourka (Mach a Šebestová, Žofka), Vojtěcha Steklače (série Boříkovy lapálie) a další. V roce 1974 byl na světové výstavě v Montrealu jmenován karikaturistou roku, o 14 let později byl jmenován zasloužilým umělcem. V roce 2013 získal na Anifilmu cenu za celoživotní přínos animovanému filmu. Adolf Born nejednou mluvil o tom, že ilustrace vždy stavěl ve své tvorbě na první místo: „Je prima, že jsem se stal ilustrátorem, protože co může být lepšího, než když se vám splní dětský sen?“

Pár slov na závěr...

Tento pozoruhodný soubor padesáti pohádek sestavili a upravili pro děti ze svého bohatého díla sami bratři Jacob a Wilhelm Grimmovi.

Příjemný exkurz do světa pohádek a kouzel, do světa, ve kterém spravedlnost hraje prim, si může čtenář dopřát prostřednictvím 544 stran knihy Pohádky bratří Grimmů. Z německého originálu Kinder- und Hausmärchen (Aufbau-Verlag, Berlin und Weimar, 1980) přeložila Jitka Fučíková, předmluvu bratří Grimmů přeložil Milan Kolář. Knihu vydalo Nakladatelství Slovart, s. r. o., v edici BRIO v roce 2017 jako druhé vydání v této úpravě.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha také Předmluvu bratří Grimmů (z července 1819). Poté následuje celkem padesát krásných pohádkových příběhů, delších i kratších, pochmurných i veselejších. Na přebalu ale nechybí ani pár slov o autorech a ilustrátorovi.

Obrázek o knize z pera Jacoba a Wilhelma Grimmů, Pohádky bratří Grimmů, si už ale udělejte každý sám. Vázanou a bohatě a mistrovsky Adolfem Bornem ilustrovanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Slovart, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 19.12.2017 14:13 | karma článku: 23,71 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.