Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři králové. Hrdinové domácího odboje jsou ústředními postavami komiksu

Josef Balabán, Josef Mašín, Václav Morávek. Pro gestapo B+M+M, odtud přezdívka Tři králové. Za 2. sv. války způsobovali vrásky na čele nejen pražskému gestapu. Nyní je nově obdivují už i čtenáři komiksu.

Gestapo jim dalo název Tři králové - Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek. Tři českoslovenští důstojníci vytvořili za 2. světové války velmi důležitou odbojovou síť. Příběh Tří králů patří k vůbec nejslavnějším kapitolám českého protinacistického odboje.  

Kniha přináší komiks mapující osudy odbojové skupiny Tři králové, a to od jara 1939, kdy se dali dohromady, až po smrt posledního z nich v létě 1942.

Skupina “hrála” významnou roli v odbojové organizaci Obrana národa. Udržovala radiový kontakt se špionážní skupinou Františka Moravce v Anglii, byli spojkou s německým dvojitým agentem A-54, organizovali stovky sabotážních akcí... O skupině odbojářů byly napsány řady knih, jejich hrdinství bylo i zfilmováno. Například režisér Karel Kachyňa na motivy osudu skupiny natočil v roce 1998 sedmidílný televizní seriál Tři králové.

Komiks po 75 letech od posledního vydechnutí

A právě jejich osudy se zabývá komiksová kniha Zdeňka Ležáka a kreslíře Michala Kociána Tři králové. Jde o poměrně netradiční a neotřelé zpracování příběhu velmi významné odbojové skupiny, které možná přiláká i čtenáře, kteří by v nekomiksové formě třeba o toto téma nejevili takový zájem. 

Jde o příběh hrdinství, vlastenectví stavěného nad vlastní životy a odhodlání vytrvat v boji za záchranu vlasti až do posledního vydechnutí. Komiks Tři králové navíc vychází po 75 letech od smrti posledního člena této odbojové skupiny. 

V komiksu se ale neobjevují pouze Tři králové, ale i další odbojáři, hrdinové či naopak nacističtí protivníci. Zatímco některým z nich přisoudili autoři komiksu větší roli, jiní se v rámci děje mihnou jen na jednom dvou obrázcích. 

Historické podklady a jejich věrné podání

Kniha přináší komiks mapující osudy odbojové skupiny Tři králové, a to od jara 1939, kdy se dali dohromady, až po smrt posledního z nich v létě 1942.

Sehraná dvojice autorů - Zdeněk Ležák a Michal Kocián - se evidentně nebojí jít do nejrůznějších témat historie. Na druhou stranu - proč taky? Zdeněk Ležák se snažil projít v Praze všechna místa, jež jsou s kroky Tří králů spjata. 

Ilustrátor komiksu Michal Kocián ve svých kresbách mistrně zachytil nejen atmosféru okupované Prahy či dalších míst, ale poměrně věrně vypadají i aktéři příběhu, bojové scény či ty méně napínavé. A vlastně se ani není čemu divit. Oba každopádně svou komiksovou knihou Tři králové odvedli pořádný kus práce. 

Většina událostí v komiksu se věrně drží historických podkladů, ovšem v některých případech z nich vybočují. Například hned v úvodu jsem umístil Morávka do odbojové skupiny o něco dřív kvůli rychlejšímu otevření děje. Ve skutečnosti se k Balabánovi a Mašínovi připojil až ve druhé polovině roku 1939. U některých událostí existuje hned několik verzí, jak se odehrály. Kloním se vždy k těm pro mě nejpravděpodobnějším. Jde například o poslední Morávkův boj s gestapem, Balabánovo dopadení nebo berlínské atentáty.
Během přípravy knihy jsem opakovaně a v různých ročních obdobích navštěvoval místa, na nichž se události historicky odehrály. Řada z nich se změnila k nepoznání. Například Morávkův pomník v místě jeho smrti stojí u betonového výjezdu z tunelu Blanka a po původní aleji tu už dlouhá desetiletí není ani památky, jinonický akcíz nahradily moderní kancelářské budovy a na hřbitově hradčanské dělostřelecké posádky, kde bývala mrtvá schránka Morávka a Thümmela, vyrostl zbrusu nový park. Genius loci z těchto míst zmizel v nenávratnu. Na druhou stranu mnohde vyrostly nové pomníky či alespoň pamětní desky. Krásné nové úpravy se nedávno dočkala i Kobyliská střelnice, kde bylo popraveno tolik skvělých českých vlastenců. Ze srdce mě těší, že naše společnost po dlouhých letech nečinnosti splácí dluh své vlastní minulosti. Že už se konečně s důstojnou pietou dokážeme poklonit našim národním hrdinům. A že už jen neopakujeme lživé poraženecké klišé, že Češi nedokážou bojovat.(Zdeněk Ležák, Michal Kocián - Tři králové, Úvodní slovo autora)

Kdo je Zdeněk Ležák a kdo Michal Kocián

Autor textu komiksové knihy Tři králové - Zdeněk Ležák (*1974) - je český novinář, publicista a od roku 2010 šéfredaktor časopisu ABC. Je absolventem Literární akademie Josefa Škvoreckého. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii.

Výtvarník komiksu - Michal Kocián (*1960) - ilustroval řadu knih pro mládež. Od 80. let přispívá do komiksových časopisů. Kreslením komiksů se zabývá už od svého dětství, inspirovali ho především francouzští výtvarníci a Kája Saudek. Spolupracuje například se scénáristy V. Šorelem, V. Tomanem, Gutwirthem a právě se Zdeňkem Ležákem.

Společně jsou Zdeněk Ležák a Michal Kocián autory také například komiksových knih Stopa legionáře, která mapuje historii československých legií za první světové války, a Stopa legionáře II. V ní naleznete osudy dvaceti známých legionářů, které jsou vždy popsány ve stručném životopisu.

Pár slov na závěr...

Kniha přináší komiks mapující osudy odbojové skupiny Tři králové, a to od jara 1939, kdy se dali dohromady, až po smrt posledního z nich v létě 1942.

Na exkurs do období 2. světové války a do událostí, v nichž hráli významnou roli členové odbojové skupiny Tři králové, zve Zdeněk Ležák a Michal Kocián čtenáře své knihy Tři králové prostřednictvím komiksu vyprávěného na 128 stranách. 

Grafickou úpravu a tiskovou přípravu si vzal na svá bedra Pavel Růt. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2017 jako první vydání. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) kniha obsahuje především samotný příběh Tří králů. Na počátku knihy nechybí úvodní slovo autora, v závěru pak má čtenář možnost si přečíst stručné medailonky aktérů příběhu a na závěr je kniha doplněna ještě galerií. 

Vlastní obrázek o komiksové knize z dílny autorské dvojice Zdeněk Ležák a Michal Kocián Tři králové si už ale udělejte každý sám. Při čtení (a prohlížení, to nesmíme v tomto případě opomíjet) ale řada lidí určitě dojde ke stejnému závěru - že se autorům komiksové zpracování určitě zdařilo. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 30.11.2017 8:26 | karma článku: 23,92 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.