Recept na dlouhověkost? Chraňte si telomery

2. 11. 2017 8:35:18
Málokdo dnes ví, že recept na život ve zdraví, bez zbytečných zdravotních problémů, na život dlouhý a pestrý skutečně existuje. Nečekejte ale elixír mládí, po němž toužil například císař Rudolf II.

Chceme-li se dožít vysokého věku a život prožívat, užívat, nikoli protrpět v nemoci, musíme pro to něco udělat. To znamená správně žít - hýbat se, trénovat mozek, vyhýbat se dlouhodobému stresu a vyhledávat jen stres zdravý, vybírat pečlivě potraviny a tekutiny, které konzumujeme... Je toho dost.

Ale není to jen o té správné životosprávě. Něco už v sobě máme dáno dávno, nejen od narození, ale už od těhotenství naší matky. Něco, co můžeme ovlivňovat výše zmíněnou správnou životosprávou, ale jsme rovněž závislí na tom, co už nám bylo dáno. Že to zní tajemně? Ano, pojďme se podívat na “elixír mládí”.

Vědkyně nám poradí

Přínosná může být pro leckoho kniha Elizabeth Blackburnové a Elissy Epelové Telomery s podtitulem Revoluční objev, jak žít déle a zdravěji. Jde o práci dvou významných vědkyň, držitelky Nobelovy ceny, která objevila telomerázu a úlohu telomer v procesu stárnutí, a zdravotní psycholožky, jejíž výzkum odhaluje, jak můžeme konkrétním životním stylem a správnými psychickými návyky ochraňovat svoje telomery, zpomalovat průběh nemocí a zlepšovat kvalitu života.

Určitě se vám občas stává, že se ve svých tipech ohledně věku toho kterého člověka zmýlíte. Co vás popletlo? Za vším hledejte právě telomery a telomerázu. Mnohdy totiž někteří šedesátníci vypadají a cítí se třeba na čtyřicet a naopak čtyřicátníci se mohou cítit a vypadat na šedesát. Nejde ale jen o vzhled a prošedivělost a hromadu vrásek v obličeji.

Dr. Elizabeth Blackburnová objevila tzv. telomerázu, tedy enzym, který pomáhá obnovit telomery na koncích vláken DNA. Pokud je telomeráza vysoká, telomery se nezkracují a buněčné stárnutí neprobíhá.

Kvalita spánku a stres

Doktorky Blackburnová a Epelová čtenářům ve své knize vysvětlují, že změny, které učiníme ve svých každodenních návycích, mohou chránit naše telomery a prodlužovat délku našeho zdravého života. Tedy počet let, kdy zůstáváme zdraví, aktivní a bez nemocí.

Podle těchto vědkyň je důležitý pro naše telomery nejen pohyb, konkrétní složky naší stravy, ale například i kvalita spánku, oproti tomu jim ale ubližuje například chronický stres, negativní myšlenky, napjaté vztahy. Je tak podstatné i sociální prostředí, v němž žijeme.

Ve své knize Telomery s podtitulem Revoluční objev, jak žít déle a zdravěji se s jejími čtenáři autorky dělí nejen o konkrétní zkušenosti některých lidí a jejich předčasného buněčného stárnutí (či naopak udržování mladosti). Čtenáři se mohou seznámit také s certifikovanými testy, s radami, doporučeními, typy a rozsahem pohybových aktivit či stravy, které jsou pro naše telomery přínosné...

Stárneme. Ale kdy a jak?

Elizabeth Blackburnová a Elissa Epelová zdůrazňují, že přestože je jasné, že všichni jednou zestárneme, můžeme sami částečně ovlivnit to, jak a kdy se to stane. Způsob našeho života má podstatný vliv nejen na naše fyzické a psychické zdraví, ale rovněž na to, jak stárneme. Telomery totiž dělají to, co jim my říkáme svým způsobem života, nevykonávají pouze povely udílené naším genetickým kódem.

Autorky knihy Telomery s podtitulem Revoluční objev, jak žít déle a zdravěji navíc poukazují na to, že svým chováním, životosprávou neovlivňujeme vlastně jen své vlastní telomery a délku života ve zdraví. Nesmíme totiž zapomínat ani na to, že posléze předáváme tento odkaz i svým potomkům, o jejichž délce telomer se rozhoduje už před jejich narozením. Autorky nabízejí čtenářům de facto recept na delší život ve zdraví.

Doufáme, že budete žít dlouhý život ve zdraví a pohodě. Životní styl, mentální zdraví a životní prostředí se na fyzickém zdraví významně podílejí - to není žádná novinka. Nová zpráva zní, že tyto faktory ovlivňují naše telomery, což se dá jednoznačně vyčíslit. Pozorujeme i transgenerační působení těchto vlivů, a to přidává poselství telomer na naléhavosti. Naše geny jsou jako počítačový hardware, nemůžeme je změnit. Telomery jsou součástí epigenomu, který se chová jako software a vyžaduje naprogramování. My sami jsme programátoři epigenomu, do určité míry totiž řídíme chemické signály, které tyto změny organizují, a naše telomery na ně reagují. Společnými silami můžeme programový kód zlepšovat.
V této knize jsme ze stovek výzkumných studií vybraly nejlepší doporučení, jak chránit naše drahocenné telomery. Viděli jste, jak na telomery působí myšlení, pohybové návyky, kvalita a délka spánku, výživa i svět za hranicemi mysli a těla - podmínky a vztahy ve vašem bydlišti a okolí.
(...) Jestliže nasloucháme tomu, co nám telomery sdělují, dozvídáme se od nich, jak můžeme zabránit předčasnému buněčnému stárnutí a prodloužit si období života ve zdraví. Navíc se ukazuje, že co je dobré pro naše telomery, to prospívá i našim dětem, našemu okolí a lidem všude na světě.

(Elizabeth Blackburnová, Elissa Epelová - Telomery, kapitola Propojení: Náš buněčný odkaz, str. 326, 327)

Kdo jsou Elizabeth Blackburnová a Elissa Epelová

Dr. Elizabeth Blackburnová, PhD, získala v roce 2009 spolu se dvěma kolegy Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii za objev molekulární povahy telomer, které slouží jako ochranná zakončení chromozomů, a za objev enzymu telomerázy, která plní funkci údržby telomer. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností dějin.

Působí jako prezidentka Salkova institutu a emeritní profesorka na Kalifornské univerzitě v San Francisku. Je členkou americké Národní akademie věd a medicíny i Královské londýnské společnosti. Podílí se na utváření vědní politiky a sloužila v poradním výboru prezidenta USA pro záležitosti bioetiky. Je držitelkou téměř všech významných lékařských ocenění.

Dr. Elissa Epelová, PhD, je přední zdravotní psycholožka zabývající se stresem, stárnutím a obezitou. Je profesorkou katedry psychiatrie na Kalifornské univerzitě v San Francisku, ředitelkou tamního Centra AME pro studium stárnutí, metabolismu a emocí, ředitelkou centra COAST pro výzkum obezity a zástupkyní ředitele Centra pro zdraví a komunitu rovněž při UCSF.

Je členkou Národní lékařské akademie a působí v několika vědeckých poradních výborech. Za svůj výzkum obdržela četná ocenění, například cenu Stanfordovy univerzity, cenu Society of Behavioral Medicine, cenu Academy of Behavioral Medicine Research a cenu Americké psychologické asociace.

Slovo závěrem...

Z anglického originálu The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longer, vydaného nakladatelstvím Grand Central Publishing, Hachette Book Group v New Yorku v roce 2017, přeložil do češtiny Jan Kozák. Autorkou obálky je René Senko. Knihu vydalo Nakladatelství JOTA, s. r. o., v Brně v roce 2017 jako první vydání.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje publikace prohlášení, stručné věnování a poznámky autorek, po nichž následuje úvod. Následují celkem čtyři hlavní části, které jsou rozděleny na 13 kapitol, a závěr. Na konci knihy nechybí poděkování, poznámky, rejstřík, ale ani například informace o komerčních testech telomer či zdroje obrázků a stupnic.

Na exkurz do světa buněk, buněčného stárnutí a tajemství života zvou čtenáře knihy Telomery s podtitulem Revoluční objev, jak žít déle a zdravěji její autorky Elizabeth Blackburnová a Elissa Epelová na 399 stranách. Kniha ukazuje, že i o buňkách, mikroorganismech či ochraně lidského zdraví a zdravém způsobu života může být pro nejširší veřejnost napsána čtivá a poutavá publikace. Brožovanou knihu s klopami mi k recenzi poskytlo Nakladatelství JOTA, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 2.11.2017 8:35 | karma článku: 34.92 | přečteno: 2804x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.54 | Přečteno: 512 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...