Zkorumpovaná městská rada? Švába na ni!

20. 07. 2017 14:13:08
Není až tak výjimečné, když jsou politici zkorumpovaní, když sami nedodržují zákony, případně si je přetvářejí k obrazu svému. Možná o to výjimečnější je, podaří-li se je odhalit a potrestat tak, že na to nikdy nezapomenou.

Pražský rodák Franz Kafka sice zemřel poměrně velmi mlád, přesto byl jedním z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století. A nejen v něm. Doposud je vděčným námětem pro různé literární historiky a vědce, ale rovněž inspirací pro další generace spisovatelů. A to i pro ty současné.

Ať už jde o inspiraci v hledání smyslu lidské existence, případně v motivech z jeho děl, většinou nalezneme v Kafkových románech a povídkách i v dílech jeho pokračovatelů jakýsi podtext. Obdobné to je i u autorů, kterým stačí jen úvodní inspirace Kafkovým dílem a pak už si “jedou” po své vlastní ose, po svém příběhu.

Malí velcí hrdinové

A právě jedním z takových románů je i kniha kanadského spisovatele ruského původu Vladimira Tumanova Brouk Řehořík. Kniha je navíc vhodně doplněna nejen originálními, ale také zajímavě, svérázně pojatými, místy až strašidelnými černobílými ilustracemi Alperena Kahramana. Na protější straně celostránkových ilustrací nechybí ani citace přímo z textu, které se k obrázku vážou.

Tumanov se nejen inspiroval povídkou Franze Kafky Proměna. On knihou Brouk Řehořík vytvořil něco jako její parodii. A to velmi důstojnou, vtipnou, zajímavou, poutavě a čtivě napsanou pro mládež, ale také pro dospělé.

Tato zábavná a originální “kafkárna” je už od úvodu ale de facto zcela od Kafky odlišná. Řehořík Švábík se totiž po své překvapivé proměně v šestinohý hmyz oproti Řehoři Samsovi Franze Kafky z této přeměny okamžitě raduje a už přemítá o tom, v čem všem by mu mohla být prospěšná, využitelná.

Určeno pro mládež. Jen pro mládež? ;-)

Nutno podotknout, že o tom, komu je kniha určena, by se s nadsázkou řečeno dalo skoro i polemizovat. Oficiálně jde sice o knihu určenou pro děti a mládež, sám Tumanov je navíc znám jako autor dětských knih, na druhou stranu nám předkládá příběh s víceméně dospěláckou zápletkou.

Pravda, hlavními hrdiny jsou tři dětští kamarádi (dvanáctiletí) - Řehořík Švábík a bratři Čenda a Jenda Tarakanovi, příběh je nahlížen především z jejich dětské perspektivy... Přesto jejich cíl je spíše z kategorie starostí dospělých - zkorumpovaná městská rada a tomu odpovídající chod města včetně jeho nelogičností.

A co vše ještě se může kromě samotného tématu vybavit při čtení knihy Brouk Řehořík případným dospělým čtenářům? Už jména některých hrdinů a antihrdinů Tumanovovy knihy “probudí” u dospělých zajisté mnohé asociace - jen namátkou např. doktor Siggi Smund, doktor Kamil Jung, náčelník policie Donald Corleone... Že vám ta jména něco říkají, jsou vám povědomá, resp. podobná nějakým jiným? ;-)

Kdo je Vladimir Tumanov

Autor knihy Brouk Řehořík, Vladimir Tumanov (*1961), je kanadský spisovatel s ruskými kořeny. Vyučuje cizí jazyky (konkrétně francouzštinu, ruštinu a němčinu) a srovnávací literatury na Západní univerzitě v kanadském Ontariu.

Tumanov se zabývá výzkumem vztahu mezi Biblí a moderní fikcí (literaturou a filmem), lingvistikou a dětskou literaturou. Je autorem velkého počtu odborných článků a dětských knih. U nás mohou Tumanova čtenáři znát například díky knize pro děti a mládež Záchrana smaragdové královny.

Nad chlebem se zatřepetal malý tmavý stín a vyhládlý brouk přistál na kůrce jako Spiderman.
“Řehoříku!” Jenda leknutím vyskočil a upustil svou půlku chleba na zem. “Já myslel, že tě maminka ze školy omluvila, že ti není dobře!”
“To tobě nebude dobře, až uslyšíš, co vám musím říct,” odpověděl šváb s drobečkem chleba mezi kusadly. “Musíme zachránit naše město!” A Řehořík dvojčatům vyprávěl o plánu zfalšovat volby, který v Zámku vyslechl. Vylíčil jim průběh schůze ničemné a proradné městské rady, včetně příběhu o Sugesteronu a o tom, jak ho během posledních čtyř voleb použili v kombinaci se subliminálními vzkazy v televizi a pančovaným... ehm - obohaceným mlékem.
“Tak proto včera večer táta s mámou říkali, že nemají ponětí, proč v posledních volbách ty zatracený podvodníky volili!” kroutil hlavou Jenda, když Řehořík domluvil.
“Ale co teď budeme dělat?” zeptal se Čenda bezradně. “Neměli bysme všechny varovat?”
“Všechny varovat?” ušklíbl se Jenda. “A jak to chceš udělat? Myslíš, že někdo uvěří dvěma klukům, co tvrdí, že mluvící šváb se tajně účastnil schůze městský rady a odhalil strašlivý spiknutí? A kromě toho, jak chceš dokázat, že to mlíko je pančovaný? Neříkal Řehořík, že ten Sugesteron nemá žádnou chuť?”
“Říkal,” potvrdil Řehořík. “Jenda má pravdu. Musíme ty krysy dostat sami. A já mám bezvadnej plán.”

(Vladimir Tumanov - Brouk Řehořík, str. 58, 59)

Pár slov na závěr...

Na exkurs do fiktivního městečka s názvem Opitzov zve Vladimir Tumanov čtenáře své knihy Brouk Řehořík prostřednictvím velmi poutavě a svérázně pojatého příběhu vyprávěného na 176 stranách.

Z anglického originálu Greggie - Boy the Bug, přeložila do češtiny Klára Kolinská. Ilustroval Alperen Kahraman. O grafickou úpravu se postarala Tereza Pavelková, Studio Marvil. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2017 jako první vydání.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na 22 kapitol se samostatnými názvy a závěrečný epilog. Varování na závěr: Kniha je oficiálně určena primárně dětem, tak na to pamatujte, rodiče! Ne abyste ji louskali při lampě bez dětí. ;-) Obrázek o knize Vladimira Tumanova Brouk Řehořík si už ale udělejte každý sám. Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 20.7.2017 14:13 | karma článku: 33.85 | přečteno: 725x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 303 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 535 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 333 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 10.55 | Přečteno: 280 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 116 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 437 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 114 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1468

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...