Začíná léto! Podívejme se na jeho tradice, svátky a zvyky

21. 06. 2017 9:14:03
Tak, a léto už je tu! Přijde další vlna nesnesitelných veder, kdy žít ve městech je opravdu o přežívání? Ne nadarmo lidé jezdí na dovolené právě v létě. A takové pravé české léto na tradičním českém venkově a v přírodě...

Když se řekne léto, většině lidí se vybaví dovolená, školou povinným dětem pak jednoznačně letní prázdniny, voda, poutě, pohoda a klídek bez učení, prostě sluníčko a příroda. A ať si říká, kdo chce, co chce, léto je nejlepší někde na venkově. Jen málokdo dá přednost betonu a panelákům a trávení léta v přeplněném městě.

Jasné je ale každopádně jedno: léto je (nebo by aspoň mělo být) nejteplejším ze čtyř ročních období a zároveň má i nejdelší dny a nejkratší noci. To astronomické léto začíná letním slunovratem právě dnes, tedy 21. června, a končí podzimní rovnodenností, tedy 22. či 23. září.

Houpačky a kolotoče

Ale vraťme se k létu a pojďme si připomenout svátky, tradice, zvyky, pranostiky, prostě vše, co k pravému a nefalšovanému českému létu patří. Například prostřednictvím knihy Tradiční české LÉTO, která je navíc doslova prošpikována překrásnými ilustracemi fenomenálního českého malíře Josefa Lady.

V této bohatě ilustrované knížce se (nejen) děti seznámí s meteorologickým létem, tedy s měsíci: červen, červenec, srpen. Kniha Tradiční české LÉTO připomene především dětem nejoblíbenější české svátky, tradice, zvyky a obyčeje, ale představí jim v plné kráse také nejznámější lidová říkadla a písničky, které neodmyslitelně k tradičnímu českému létu patří.

Víte například, jak je to s otvíráním studánek a kdo podle starých pověr může studánky vyčistit? A jak je to s jízdou králů, která dříve byla nedílnou součástí konce svatodušního období? Podívejme se ale také třeba na tradiční české jarmarky, trhy a poutě, na nichž byly lákadly pro děti především houpačky či kolotoče nebo turecký med, cukrová vata a perníková srdce.

Ucelený přehled

Kniha Tradiční české LÉTO přináší především pro malé děti ucelený přehled toho nejtradičnějšího českého léta, a to navíc v podání s krásnými ladovskými ilustracemi, které se nikdy neomrzí snad ani dospělým...

Svatojánská noc (23. června) byla oslavou letního slunovratu a slavila se vpředvečer svátku sv. Jana Křtitele. Tento noční čas byl od pradávna ve znamení magie a kouzel. Na kopcích se stavěly hranice z devíti druhů dřeva, hlavně jedlového. Tančilo se kolem svatojánských ohňů, které představovaly slunce. To bylo právě o letním slunovratu na obloze nejvýše, a mělo tedy největší sílu. Lidé tyto ohně přeskakovali, aby tím získali jejich moc a energii. Kdo přeskočil svatojánský oheň, ten měl zaručeno, že bude dlouho živ a zdráv.

... Tradiční trhy a jarmarky se v našich zemích konaly odpradávna. Lidová řemesla u nás měla vždy velkou tradici a umění našich řemeslníků bylo vyhlášené i daleko za hranicemi. Ne nadarmo se dodnes říká “zlaté české ručičky”. Dříve v podstatě nebyly žádné obchody, a když bylo potřeba něco koupit, muselo se jít na trh, na kterém se dalo sehnat v podstatě všechno...

... Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna) - V tento den lidé oslavovali vynesení duše i těla Panny Marie do nebeské slávy. Jejímu nanebevzetí byla zasvěcena celá řada kostelů a na mariánských poutních místech se pravidelně konaly velké slavnosti.

Legenda vypráví, že když se apoštol Tomáš opozdil na pohřeb Panny Marie a ostatní apoštolové ho přivedli k jejímu hrobu, tak bylo místo odpočinku neporušené a hrob byl prázdný...

(Tradiční české LÉTO, str. 31, 44, 53)

Kdo byl Josef Lada

Ilustrátor knihy Tradiční české LÉTO, Josef Lada (17. prosince 1887 v Hrusicích – 14. prosince 1957 v Praze), byl významný český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel. Jako půlroční chlapec upadl na ševcovský nůž a poranil si oko. Přestože viděl kvůli tomu jen na jedno oko a chybělo mu prostorové vidění, stal se opravdovým velikánem především díky svým nádherným ilustracím a kresbám.

V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal (k nejznámějším patří Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce), ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (pro Švejka nakreslil 1 339 kreseb) a další knihy Jaroslava Haška, Erbenovy a Drdovy pohádky a další.

Byl autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu Hrátky s čertem z roku 1956, natočeného podle stejnojmenné pohádkové divadelní hry Jana Drdy. Josef Lada vytvořil zhruba 400 volných obrazů a kolem 15 tisíc ilustrací.

Pár slov na závěr...

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na celkem 16 kapitol. Grafickou úpravu a sazbu knihy Tradiční české LÉTO obstaral TypoText, s. r. o., a vydalo ji nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Bambook, v Praze v roce 2017. Tradiční české LÉTO navazuje na již dříve vydané publikace Tradiční česká ZIMA a Tradiční české JARO.

Kniha Tradiční české LÉTO je plná nejen krásných českých pořekadel, pranostik, popisu a vysvětlení nejznámějších svátků či žní, trhů, jarmarků a poutí, ale je doplněna oku lahodícími ilustracemi Josefa Lady, které jí dodávají ten pravý a nefalšovaný punc tradičního českého léta. A přestože jde o knihu, která je určena především dětem, jistě nad ní zaplesá srdce leckterého dospělého.

Na exkurs po známých českých obyčejích, zvycích, nejznámějších svátcích a pravém a nefalšovaném českém létu prostřednictvím pořekadel, pranostik, pověr či oblíbených písniček zve malé i velké čtenáře kniha Tradiční české LÉTO na 56 stranách, které jsou nádherně ilustrovány Josefem Ladou. Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 21.6.2017 9:14 | karma článku: 23.12 | přečteno: 2641x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 322 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...