Smrt je mým řemeslem aneb Fantastický Norbert Lichý

V historii vyšly tisíce výborných knih, které jsou skvělé samy o sobě. Ale i z vynikající knihy se dá “vyždímat” ještě mnohem více. Něco podobného dokázal herec Norbert Lichý. Občas nedoceněný, ale přitom pan Herec s velkým “H”.

Mnohdy jeho jméno některým lidem nic neřekne, byť jej znají z televizní obrazovky. Jde přitom o jednoho z nejlepších současných herců, interpretů a dabérů. Dokazuje to nejen svým hraním “audiovizuálním”, ale i svými interpretačními výkony, kdy je “jen” slyšet.

Tento svérázný Ostravan dokáže zahrát leccos, ať už jde o drama, komedii… Žádný žánr pro něj není cizí (omlouvám se, pokud se nějakému žánru vyhýbáte, mistře), což dokazuje svým uměním. A podobné to je i v případě, že se pustí do četby v rámci načtení audioknihy.

Hrůzná zpověď nacisty

Příkladem je audikniha Smrt je mým řemeslem. Děj románu, který Robert Merle napsal v roce 1952, se odehrává v letech 1913 až 1945. Jde o sugestivní zpověď Rudolfa Langa, inspirovanou skutečnou postavou válečného zločince Rudolfa Hösse, který během svého působení v koncentračních táborech dohlížel na smrt nespočtu lidí. 

Na jedné straně šlo o milujícího otce a manžela, na straně druhé o symbol zla pro miliony lidí. O muže, který postupně ztratil víru v Boha, ale našel víru novou - v Německo. A právě tuto proměnu "obyčejného" člověka ve zvráceného jedince a zrůdu odpovědnou za vraždění v koncentračním táboře Osvětim, zachycuje román a čtená audiokniha Smrt je mým řemeslem.

Do samotného děje této audionahrávky se více pouštět nechci a nebudu. To už je na každém posluchači jako takovém… :-)

Servíruje Norbert Lichý

Režisérského “kormidla” audionahrávky románu Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem se ujal Tomáš Soldán, doprovodnou hudbu si vzal na svá bedra Lukáš Bury a mistrem zvuku je Ivo Martiník. Celou audioknihu načetl stylem sobě vlastním vynikající ostravský herec a patron Norbert Lichý. 

Při své četbě audioknihy románu Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem Norbert Lichý dokazuje, že je naprosto jedinečný nejen herec, ale rovněž interpret. Zatímco řada lidí jej bere jako herce, který těží především ze své charakteristické rozložitější postavy, Norbert Lichý dokazuje nejen na televizních obrazovkách či plátnech kin a na prknech, které znamenají svět, že je naprosto fantastický. 

Norbert Lichý svým výkonem při čtení této audioknihy opět potvrdil, že hraje ze svého nitra, že je pan herec a pan interpret. Norbert Lichý prostě nezklamal. Skvělý přednes, umně klade důraz na dramatizaci i dramatičnost děje. Nejde jen o změny intonace dle jednotlivých situací, ale snaží se i měnit hlasy podle osob, rozlišuje mezi dialogy a vyprávěním, čte svou intonací mezi řádky…

Co lze říci

Norbert Lichý čte plynule, nejde o žádné “rychločtení” či naopak o nějaký “kodrcálek”, využívá i možnosti pomlk. Vše dokresluje decentní hudba a zvuky, které jsou zvoleny tak, že samotný děj audioknihy Smrt je mým řemeslem vůbec neruší. 

“Je v ní (v knize Smrt je mým řemeslem) hrozně moc. Je v ní vlastně to, jak může spartánská výchova pokřivit člověka, jak se lidi vůbec všeobecně chovají ve válce. Někdy úplně nepochopitelně,” tvrdí Norbert Lichý. 

Co vše si sám mistr slova Norbert Lichý o knize Smrt je mým řemeslem a práci na její audioverzi myslí, si můžete poslechnout ZDE

1934V červnu jsem obdržel rozkaz, abych se odebral se svou eskadronou do S. a zúčastnil se tu přehlídky jízdy SS. Defilovali jsme ulicemi vyzdobenými prapory s hákovými kříži, podle plánu, ve skvělém pořádku a za příkladného nadšení obyvatelstva. Himmler si nás velmi podrobně prohlédl a potom pronesl projev, který ve mně zanechal hluboký dojem. Po pravdě řečeno, myšlenky, které rozvíjel, mi byly, jako ostatně každému příslušníku SS, již dávno dobře známy. Ale slyšet je při této slavnostní příležitosti z úst samotného Reichsführera mi připadalo jako jasné potvrzení jejich správnosti.

(Z audioknihy Smrt je mým řemeslem)

Kdo byl Robert Merle

Autorem románu Smrt je mým řemeslem, je francouzský romanopisec, dramatik, literární historik, překladatel a profesor anglické a americké literatury Robert Merle (1908-2004). Jako spisovatel se zaměřoval především na romány s válečnou tematikou, politické i satirické knihy či utopie. Řada z nich - například Víkend na Zuydcoote (s Jean-Paulem Belmondem), Malevil, Až delfín promluví - se posléze stala předlohou k filmům. 

Merle se narodil v alžírském městě Tébessa jako syn francouzského důstojníka. V roce 1918 se rodina přestěhovala do Francie. Vystudoval filosofii a anglistiku, učil a překládal. Během 2. světové války se zúčastnil v roce 1940 bojů o Dunkerque, kde padl do zajetí. Následně z této zkušenosti čerpal ve své prvotině Víkend na Zuydcoote. Za tento román získal v roce 1949 prestižní Goncourtovu cenu. 

Interpretem audioknihy Smrt je mým řemeslem je herec Norbert Lichý (*1964). Na divadelních prknech se tento ostravský herec začal objevovat už v dětství. Profese ho zavedla nejprve do Městského divadla v Šumperku, poté do Divadla loutek v Ostravě. Od roku 1987 exceluje v Divadle Petra Bezruče, kde hraje výrazné charaktery. V hlavní roli ho mohli diváci vidět například v Lakomci, Rozmarném létu nebo Spalovači mrtvol, za ztvárnění Mendela Singera ve hře Job byl oceněný Cenou Thálie. Ve volném čase skládá hudbu, namlouvá dokumenty, rozhlasové hry a audioknihy, hraje v televizních seriálech...

Pár slov na závěr…

Audiokniha Smrt je mým řemeslem obsahuje otevřenou zpověď nacisty Rudolfa Hösse, jejímž románovým autorem je Robert Merle.

Nahrávka Smrt je mým řemeslem vyšla v dubnu 2017 v rámci edice Mistři slova. V rámci ní každý měsíc vychází nové příběhy v jedinečném podání mistrů mluveného slova. Ti namlouvají své oblíbené knihy a významná literární díla, která je oslovila, ovlivnila a k nimž se třeba i rádi vracejí.

Románová předloha audioknihy Smrt je mým řemeslem vyšla poprvé ve francouzském originále v roce 1952 pod názvem La mort est mon métier. Překlad si vzal na svá bedra A. J. Liehm.

Audiokniha Smrt je mým řemeslem má celkem 44 kapitol. Jde o audioknihu kompletní, nezkrácenou. Nahrávku vydala v roce 2017 Audiotéka. Celkový čas mp3 nahrávky ke stažení je 11 hodin a 13 minut. Audioknihu Smrt je mým řemeslem - skvěle načtenou hercem Norbertem Lichým - mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 1.6.2017 14:13 | karma článku: 31,67 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.