Příběh, který pohladí dětskou i rodičovskou duši

Není nad pohádkové pohlazení na dobrou noc. Že to v dnešní uspěchané době nejde? Blbost! Jde! Jen je třeba pečlivě vybírat a pozornost dítěte je zaručena. A věřte, že zaujmete nejen malé děti...

Čtete svým dětem pohádky na dobrou noc, případně i během dne? Pak určitě víte, že je třeba mezi pohádkovými knihami pečlivě vybírat. Na trhu jsou jich desítky tisíc, ale najít mezi nimi takové, které zaujmou a potěší právě vaše čtenáře, bývá mnohdy složité.

Každý rodič by jistě rád viděl své děti nejen zdravé (to především!!!), ale také šťastné, spokojené, usmívající se, stejně jako žádostivé, plné očekávání a se zářícíma očima, hltající každé vaše slovo, sledující každý obrázek v knize…

Skřítek Vítek není Usain Bolt

A proč to nezkusit například s pomocí knihy Zuzany Šestákové Laskavé pohádky od starého dubu, která je vhodně doplněna krásnými ilustracemi výtvarnice Zuzany Osako? Jde o dojemný příběh skřítka Vítka, který hledá po celém lese soupeře, kterého by porazil v běhu. 

Nikdo už s ním ale nechce závodit, a tak se vydá až na místo, kde ještě nebyl. Na krásný lesní palouček s obrovským dubem uprostřed. A ejhle! Skřítek Vítek zjistí, že nic netrvá věčně, že ani on není fenomenální rekordman alá Usain Bolt. Narazí totiž na veverčáka Marcela, od kterého dostane lekci. 

A právě v ten den se začne příběh opravdového a nerozlučného přátelství. Přátelství, v němž ale nechybí ani další zvířátka, výprava za oříšky a také krásná a něžná víla Sněženka, která se velmi brzy zabydlí ve Vítkově srdíčku.

Ničím nezkažená dětská říše

Autorka v knize využívá velmi příjemný styl psaní pro nejmenší i starší čtenáře, který ale neurazí ani čtenáře z řad rodičů. Kniha Laskavé pohádky od starého dubu je napsána svižným jazykem, který pohladí nejen dětskou duši, dokáže si své čtenáře/posluchače získat, dialogy jsou reálné a dětem velmi přístupné, jednotlivé příběhy hlavních hrdinů mají hlavu a patu a skrývá se v nich ta nádherná, ještě ničím nezkažená a příjemně naivní dětská říše.

“Zvířátkům na paloučku plynuly zimní dny krásně a v poklidu. Zima byla ten rok opravdu nádherná. Všude ležela spousta bělounkého nadýchaného sněhu a mrazy byly mírné. Každý den si zvířátka vymyslela i nějakou zábavu, aby jim dny hezky ubíhaly.Lasičky Mariánka s Jasmínkou byly nejraději, když se hrálo na schovávanou, protože je moc těšilo, že je díky jejich bílým kožíškům nemohl nikdo dlouho najít. Vítek zase miloval honěnou, protože rád běhal, a také pěkně rychle. Jen Marcela nechytal - ten jediný mu vždycky utekl. A Marcel? Ten hrál rád snad úplně všechno.”

(Zuzana Šestáková - Laskavé pohádky od starého dubu, str. 38)

Kdo jsou Zuzana Šestáková a Zuzana Osako

Kniha Laskavé pohádky od starého dubu jsou prvotinou Zuzany Šestákové. Děti vždy patřily do autorčina života. Zuzana Šestáková vystudovala přírodovědeckou fakultu v Olomouci, poté učila na základní škole. 

V současnosti se mimo psaní věnuje hudebním programům pro děti s prvky muzikoterapie. Zabývá se ale také přirozeným léčením nemocí a navracením se k původnímu zdraví. 

Knihu Laskavé pohádky od starého dubu doplnila svými ilustracemi výtvarnice Zuzana Osako. Její život je plný módy a všeho s ní spjatého. V módním světě působila v roli modelky, věnovala se oděvnímu designu. Dnes je úspěšnou módní a knižní ilustrátorkou. Její tvorba je značně ovlivněna rodným Slováckem a Japonskem, kde žila pět let.

Co lze také říci

Na malý exkurs do světa pravého přátelství a oddané lásky v pohádkovém lese čtenáře malé i větší zavede kniha Laskavé pohádky od starého dubu, a to na celkem 96 stranách příběhu s krásnými ilustracemi. 

Přestože jde o knihu určenou především pro malé čtenáře, potěší svým obsahem a ilustracemi leckteré srdce a duši dospělého čtenáře.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.), stručného věnování a obsahu, je kniha rozdělena na 11 kapitol. 

Slovo závěrem...

Poetický a citlivě ilustrovaný příběh o tom, co dokáže opravdové přátelství a oddaná láska.

Kniha Laskavé pohádky od starého dubu je “postavena” na velmi příjemném příběhu skřítka Vítka, veverčáka Marcela a krásné víly Sněženky. Nejen je si může čtenář (případně malý posluchač) také prohlédnout díky příjemně laděným ilustracím, které tento pohádkový příběh skvěle doplňují.

Knihu nádherně ilustrovala Zuzana Osako. Sazbu, zlom a zpracování obálky si vzal na svá bedra Antonín Plicka. Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Bambook, v Praze v roce 2017. 

Laskavé pohádky od starého dubu určitě stojí za přečtení a umístění v dětské knihovničce. Vlastní obrázek si už ale udělejte každý sám. Například mému synovi se moc líbí, hltá doslova každé slovo, které mu z ní čteme, a diskutuje rád i o ilustracích a postavách na nich. Vázanou a bohatě ilustrovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 2.3.2017 14:11 | karma článku: 33,06 | přečteno: 875x