Novinář kolaboroval. Kůži si chtěl zachránit vražděním Němců

18. 01. 2017 9:03:08
Dá se vůbec vykoupit kolaborantská spolupráce s nacistickou zvůlí nějakým jiným činem? Zatímco řada lidí bojovala za svůj národ, svou zemi, našli se i tací, kteří se prostě a jednoduše zaprodali. A pak nevěděli, jak z toho ven.

Protektorát Čechy a Morava. Nesmazatelná a důležitá část naší historie. Češství a národní uvědomění se mezi některými lidmi zcela vytratilo či zůstalo potlačeno ze strachu před nacistickými tyrany a samozvanými “vladaři”.

Přesto se našli lidé, kteří za svůj národ, svou zemi bojovali, ať už veřejně či skrytě, v uniformě či v rámci odboje, sabotážemi či zbraněmi. Šlo o dobu složitou, nebezpečnou. O dobu, s níž se každý vypořádal tak nějak po svém.

A právě o této době je psychologická novela Michala Vrby Prak. Jde o příběh lidské slabosti, zrady a snahy vykoupit se, a to především před sebou samým. Novela sleduje hned dvě linie příběhu - příběh patnáctileté Aleny ze šedesátých let minulého století a příběh kolaborantského novináře z období nacistické okupace.

Nalezené zápisky

Ten je vyprávěn prostřednictvím sešitů s novinářovými zápisky, které dívka objeví v lesní chatě u Hamerské nádrže nedaleko Hlinska. Novinář v něm popisuje svůj příběh z doby Protektorátu Čechy a Morava o svém zaprodání se nacistické zvůli, za něž se stydí nejen před lidmi, ale i sám před sebou samým. I proto se rozhodne ke spáchání činů, kterými se minimálně před sebou samým částečně očistí, byť “si zamaže ruce krví”.

Ale přesto - pomohly mu tyto činy očistit si po válce vlastní jméno? Více mohou Aleně napovědět právě nalezené sešity. A také třeba její matka či rodinný přítel, kterého ale jakákoli byť skrytá zmínka o kolaborantském novináři přivádí do stavu nepříčetného hulváta.

“A teď tu byli. Démoni v uniformách s kovovými tvářemi i jejich nadřízení, Mefistofelové s kulatými obroučkami brýlí žlutými jak rozžhavené drátky. Dva takoví na mě jednoho dne, asi měsíc po okupaci, čekali v kanceláři bývalého ředitele tiskárny, nyní dočasného správce pod německou kuratelou. Hned první slova pronesená tvrdě, a přesto posměšně - ‘Á, pan Libánský! Tolik jsme toho o vás slyšeli! A tolik jsme toho od vás ČETLI!’ - nadobro zhroutila moje chabé odhodlání, nepatrnou odvahu a určila jasné role. Role lovců a zajíce. ...

‘Měl byste jít rovnou ke zdi! A nebudu zapírat - osobně bych to s vámi vyřídil... a rád...’ užil si tu pauzu temnou jak hluboká propast. ‘Ale než k tomu dojde, dá vám Říše a její vůdce šanci, zdůrazňuji - JEDINOU šanci, jak napravit vaše... omyly,’ usmál se té vlastní volbě slova a pokračoval:

‘Máte talent, a co víme, nebratříčkoval jste se nikdy s žádnou z těch vašich směšných, nanicovatých stran. Otevřete oči těm, co zatím nepochopili, nebo nechtějí pochopit situaci! Máte talent. Údernými hesly a stylizací našich textů jste povinen ukázat českému národu jeho novou cestu, ukázat mu, že jeho místo je po boku Říše, že je to jeho velká šance. A jediná naděje. Potřebujeme někoho, kdo německou vůli a rozkazy srozumitelně vysvětlí bez zbytečných kudrlinek, ale zároveň Čechy nadchne pro práci v novém řádu!’ ... Jednání bylo rychlé, žádný odpor, všemu jsem jako ve snu přikyvoval. Odešli spokojeni.” (Michal Vrba - Prak, str. 22-23)

Příběh jako ze skutečného života

Vrba v novele Prak vymyslel velmi zajímavý děj se solidní zápletkou, kdy čtenářům dávkuje ve vysokém tempu napětí tak, aby je vtahoval čím dál více do samotného děje. Navíc dokázal vykreslit psychologii a myšlení jednotlivých postav, popsat dobovou atmosféru a rozkrýt osoby dle jejich činů na dobré a špatné.

Navíc je příběh kolaborantského novináře vyprávěn tak výborně a poutavě, bez zbytečných příkras, naprosto živě a bere čtenáři dech natolik, že je zcela uvěřitelný, prostě jako by se skutečně stal a nebyl “pouze” autorovou smyšlenkou.

A obě vyprávěné linie novely Prak jsou tak mistrovsky poskládané, že v závěru čtenáři zcela zapadnou do sebe a podají i odpovědi na otázky, které se celou knihou nesou. Mladý český spisovatel si touto psychologickou novelou bezesporu nasadil laťku opravdu vysoko. :-)

Kdo je Michal Vrba

Autor psychologické novely Prak, Michal Vrba, je muž mnoha profesí, ale také mladý český spisovatel (*1976), který pracuje pro malou rodinnou tiskárnu. Pochází z malé vesničky Hlušice na východě Čech.

Po vyučení v hradeckém ČKD a nástrojářské nástavbě složil přijímací zkoušky na obor český jazyk - občanská nauka na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem, které se pro něj následně stalo na deset let jeho domovem.

Pět let učil společenské vědy na tamní střední škole. Následně se dostal až do západního Skotska, kde se živil jako přístavní dělník a řidič náklaďáku.

Co lze také říci

Vrba “vzal” čtenáře na exkurs do Protektorátu Čechy a Morava a Československa šedesátých let prostřednictvím psychologické novely rozepsané na 188 stranách s na první pohled nic neříkajícím (nebo naopak mnoho říkajícím) názvem Prak.

Čtenáře tato Vrbova novela Prak bezesporu pohltí nejen dějem, který se odehrává v minulosti, ale i svým tématem. Dá se říci, že jde o zdařilý a napínavý příběh, s velmi dobrým psychologickým vykreslením postav, jejich pocitů. Novela je psána převážně svižným tempem s postupným dávkováním napětí.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) a stručného věnování a poděkování je kniha rozdělena na celkem osm částí se samostatnými názvy (Alena, Sešit I., Strýček, Sešit II., Noční intermezzo, Sešit II. - pokračování, Pavla a Epilog), které jsou dále členěny po menších dávkách, aby měl čtenář čas na nadechnutí.

Slovo závěrem...

Obálku Vrbovy psychologické novely Prak “má na svědomí” Kateřina Bažantová. Grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Luboš Drtina. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2016.

Doporučuji všem čtenářům, kteří se rádi vrací do historie prostřednictvím zajímavých románů, odehrávajících se v období 2. světové války, a mají rádi napětí a pohled do mysli hlavních hrdinů, aby si psychologickou novelu mladého českého spisovatele Michala Vrby Prak přečetli.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Kniha je napsána velmi zajímavě, poutavým jazykem a odkrývá velmi dobře psychologii hlavních hrdinů. :-) Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 18.1.2017 9:03 | karma článku: 32.89 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 620 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...