Boje za vlast a národ mají své hrdiny. Ale i zrádce

10. 08. 2016 9:26:18
Boje za vlast, svobodu a práva mají své hrdiny, ale stejně tak mívají i své zrádce. Nejinak tomu bylo i v době, kdy se v médiích objevovaly palcové titulky, záběry či vstupy z nejrůznějších krvavých akcí IRA.

Řada z nás si určitě ještě nyní pamatuje na palcové titulky v novinách, záběry v televizi, zprávy v rádiu z různých krvavých akcí Irské republikánské armády (IRA), případně jejích odnoží, na bombové útoky a podobně.

Na základě dohody z 10. dubna 1998 byla IRA oficiálně odzbrojena a stala se částečně legální politickou silou. Za jejím rozhodnutím částečně stojí i členství zemí v EU, rozsáhlé propouštění vězňů a příslib ústavních změn (např. podepsání dohody zaručující, že pokud vyjádří nadpoloviční většina obyvatel Severního Irska touhu připojit se k Irské republice, dojde k němu). Část republikánů se z výsledky Velkopáteční dohody z roku 1998 neztotožnila a pokračuje v ozbrojeném boji proti britským silám v rámci dvou odštěpeneckých organizací.

A právě touto tematikou - od konce sedmdesátých let až po rok 2007 - se zabývá ve svém románu Můj zrádce francouzsky píšící tuniský rodák Sorj Chalandon. Jde o bravurně až s dokumentárními prvky napsaný román o boji za svobodu, vlast, náboženské přesvědčení i o přátelství a zradě.

Inspirací vlastní zkušenosti

Ono se vlastně ani není čemu divit, že je tento Chalandonův román tak opravdový až dokumentární, protože se při jeho psaní inspiroval svým vlastním přátelstvím s bojovníkem IRA a šéfem Sinn Féin (jde o politickou stranu, odnož IRA) Denisem Donaldsonem, který se v závěru roku 2005 přiznal ke své zradě.

V románu Můj zrádce jsou však hlavními hrdiny nikoli Denis Donaldson, ale svérázný Tyron Meehan, a nikoli autor sám, ale jeho alter ego v podání pařížského houslaře Antoineho. Ten se s Tyronem seznámí na toaletě belfastského klubu U Thomase Ashe. A, světe, div se, Tyron Meehan tam učí Tonyho - jak Antoinemu později začnou Irové říkat - čůrat!

Následně se z nich stanou přátelé, kterých si postupně získá Antoine v Irsku, respektive v Severním Irsku více. Ať už jde například o Jima O’Learyho a jeho ženy Cathy či o Tyronovu manželku Sheilu a jejich na 20 let odsouzeného syna Jacka. Do tamního drsného života, krajiny i obyvatel se totiž tento pařížský houslař doslova zamiluje a rozhodne se zapojit i do “jejich věci” a pomáhat.

Kdo je Sorj Chalandon

Autor knihy Můj zrádce, Sorj Chalandon (*1952), je úspěšný francouzsky píšící spisovatel, tuniský rodák. V letech 1973–2007 pracoval v deníku Libération, od roku 2009 pak působí v satirickém týdeníku Le Canard enchaîné. Začínal jako karikaturista, poté měl na starosti grafickou úpravu a nakonec se stal novinářem.

Chalandon se postupně z reportéra a šéfreportéra vypracoval na zástupce šéfredaktora. Jako válečný zpravodaj zažil nejrůznější konflikty, například v Libanonu, v Íránu, v Iráku, v Somálsku či v Afghánistánu. Za své reportáže o Severním Irsku dostal Chalandon v roce 1988 cenu Alberta Londrese.

V roce 2005 vydal Sorj Chalandon svůj první román Malý Bonzík, o rok později Slib (za který získal cenu Médicis) či Můj zrádce (2008). Následují knihy Legenda o našich otcích (2009) a v roce 2011 kniha Návrat do Killybegs, která získala Velkou cenou Francouzské akademie. Autor se v něm vrací k příběhu Tyrona Meehana, tentokrát vyprávěnému z jeho pohledu, tedy z pohledu zrádce. V roce 2013 pak vyšel další Chalandonův román Čtvrtá zeď (česky vyjde v nakladatelství Argo), za který získal Goncourtovu cenu gymnazistů. Jeho zatím poslední román Povolání otce vyšel v srpnu 2015.

Co lze také říci

Chalandon “vzal” čtenáře na exkurs do Severního Irska a lehce i do Francie prostřednictvím příběhu Tyrona Meehana a houslaře Antoina rozepsaného na 204 stranách knihy Můj zrádce. Chalandonova kniha s reálnou tematikou je svým obsahem více než zajímavá, místy až dokumentární s psychologií postav na velmi vysoké úrovni, ale i smutná zároveň.

Chalandonův v pořadí třetí román, Můj zrádce, je zároveň jeho první počin postavený na politickém tématu. Získal si takovou oblibu, že se dočkal dokonce i úspěšného divadelního zpracování.

Kniha Můj zrádce čtenáře pohltí natolik, že mu na její plnohodnotné přečtení bude stačit i v pracovním a rodinném režimu opravdu jen málo času. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) a autorova velmi stručného věnování a poděkování je kniha rozdělena na celkem 16 kapitol s vlastními názvy (dle postav, datací výslechů, děje).

Slovo závěrem...

Z francouzského originálu Mon traître, vydaného nakladatelstvím Grasset v Paříži v roce 2008, přeložila knihu Můj zrádce do češtiny Danuše Navrátilová. Obálku si vzala na starosti Michaela Pospíšilová Králová. Grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Oliver Švolík. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2016.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o skutečný život, rozpory mezi katolíky a protestanty či tematiku boje za svobodu a vlast, aby si knihu francouzsky píšícího spisovatele Sorje Chalandona Můj zrádce určitě přečetli.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Možná se právě i díky této knize zamyslíte nad tím, zač bojovali i naši předci, tedy nad svou vlastní vlastí. :-) Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 10.8.2016 9:26 | karma článku: 31.40 | přečteno: 577x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 322 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...