Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejtěžší škola života? Rodičovství!

Rodičovství je zřejmě ta vůbec nejtěžší škola života. Paušalizovat na všechny děti stejnou výchovu, to je čirá utopie, která fungovat nemůže. Každé dítě je jiné, ať už jde o sourozence, či dvě děti z rozdílných koutů světa.

Často mám pocit, že rodičovství je pravděpodobně opravdu ta nejtěžší škola života (a nejvyšší ze všech vysokých ;-) ). Můžete se snažit, jak chcete a o co chcete, můžete přečíst stohy příruček, publikací a knih, ale ve finále je každé dítě zcela jiné. Každé potřebuje nějaký výchovný přístup, který se vesměs nedá paušalizovat na všechny děti.

Máme doma dvě a vidím, že to, co vyhovovalo staršímu, neznamená automaticky, že bude fungovat i na naše mladší. A totéž vlastně slýcháme i na hřišti. Každý rodič má stejné, ale zároveň naprosto jiné zkušenosti. Takže ve finále je to stejně jen a pouze na vás, na vašich dětech, rodině. Rodičovství je de facto uměním nad umění.

Co je LPPPRZZŽ

A právě rodičovstvím (ale i partnerskými vztahy) se zabývá ve své knize Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem sociální pedagožka Milena Mikulková. Její kniha rodičům nabízí nejrůznější možné podněty pro jednotlivá vývojová a výchovná stádia potomka. Rozebírá v ní nejen výchovu dětí samotnou, ale klade důraz i na dobře fungující vztah mezi rodiči, partnery. Snaží se rovněž rodiče vést k předcházení chyb, většinou naprosto zbytečných.

Udělám v tom možná čtenáři tak trochu guláš, ale já osobně rodičovství vidím jako LPPPRZZŽ. To vypadá hrozně, co? Poodkryji vám jednotlivá písmenka, která jsem použil. To, zda se mnou budete souhlasit, už je ale čistě jen a jen na vás.

Ta písmena vypadají jako slova následovně. Berte je jako mou “trochu do mlýna, nebo chcete-li slovo do pranice”. Rodičovství je podle mého názoru Láska, Partnerství, Přirozenost, Pokora, Radost, Závazek, Zodpovědnost, Život.

Fungující vztahy mezi rodiči

Milena Mikulková se ve své knize Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem zaměřuje především na podporu rodičů a jejich stability. Popisuje v ní ale i své vlastní zkušenosti se svými syny i v partnerském vztahu. A sama se i v médiích (tuším, že v Hodonínském deníku) kdysi vyjádřila, že „po rozvodech nemám ambici dávat lidi zpátky dohromady, ale spíše jim poskytnout nějaký model fungování.”

A je to znát i v knize samotné. De facto více než třetina knihy se totiž zabývá důležitostí dobrých vtahů mezi rodiči, partnery. Bez nich je totiž velmi těžké vychovávat děti. Možná se to někomu může zdát méně důležité, ale děti až moc citlivě vnímají chování a vývoj ve vztazích svých rodičů.

Velmi zajímavé je i její připodobnění vývoje manželství s vývojovými stádii dítěte. I proto tu musím zmínit termín manželská puberta, kterou Mikulková ve své knize Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem vysvětluje takto: “...pravá chuťovka se objeví okolo desátého roku trvání vztahu, partnerství nebo manželství. Manželská puberta. Když si promítnete, jaké znaky lze najít u dospívajících, pak je možné je téměř beze změn překlopit i do zrání vztahu. … Jak to může vypadat v manželství, v partnerství po tolika letech? Partneři jsou na sebe alergičtí. Neoslovují se jménem. Téměř spolu nekomunikují, když tak pouze pokyny, příkazy, výčitky, výslechy, ponižování a znehodnocování…” (Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem; str. 47)

Všeho s mírou

Zdravé partnerství podle Mikulkové usnadňuje rodičovství. Poskytuje totiž mimo jiné oporu, svornost, spolupráci, vzájemné doplňování. S tím se nedá než souhlasit. Můžete se totiž snažit, o co chcete, ale když nedrží rodiče spolu, každý říká něco jiného, popouzí děti proti partnerovi, dítě je ze všeho zmatené a má pak problém se zorientovat.

Mikulková ve své knize Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem neopomíjí ani tolik vyzdvihovaný i zatracovaný termín autorita. “...Přesto si troufám tvrdit, že děti autoritu chtějí. Potřebují. Dokonce ji vyhledávají. O co tedy jde?” (Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem; strana 79) Velký rozdíl je totiž mezi “autoritu mít, nebo autoritou být”. Svatá pravda, paní Mikulková!

Autorka zdůrazňuje i důležitost nad důležitosti, a to všeho přiměřeně, vždy si dávat pozor na míru. Nic se nesmí přehánět. Ani výchova. Ale málo také škodí. Mikulková v knize rozebírá jednotlivé výchovné styly, jejich plusy a minusy. Dává prostor lidem, kteří vždy danou rozebíranou problematiku “otevírají” svou několikařádkovou zkušeností. Více tu rozebírat knihu Mileny Mikulkové nehodlám, ať si ji každý čtenář může přečíst sám.

Kdo je Milena Mikulková

Autorka knihy Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem, Milena Mikulková, je sociální pedagožka, která se zabývá především poradenstvím v oblasti výchovy a vztahů. Dětem i dospělým poskytuje z titulu poradkyně a koučky podporu v rozvoji jejich vlastních životních schopností a dovedností ke zvládání různých životních situací.

V roce 2000 ukončila studium na Filozofické fakultě, o pět let později pak na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Už během studií pracovala v pedagogicko-psychologické poradně a věnovala se prevenci rizikového chování u dětí a mládeže.

Během své dlouholeté praxe získala řadu osvědčení a certifikátů. V rámci svého zaměření se snaží kombinovat lidskost s odborností, snoubit teorii s praxí, ale i vážnost s humorem. Je vdaná a má tři dospělé syny (Tomáše, Petra a Jiřího - právě jim napsala věnování ve své knize Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem).

Co lze také říci

Exkurs Mileny Mikulkové do tajemství fungujícího rodičovství a partnerských vztahů nám autorka podává v knize Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem na 224 stranách. Přestože její kniha není příliš objemná svým rozsahem, obsahem je určitě velmi zajímavá, mnohé připomínající i odhalující.

Kniha může být velmi zajímavá a poučná nejen pro začínající či zaběhlé rodiče, ale rovněž může v lecčems pomoci i lidem, párům, které teprve děti plánují, kteří stále váhají s načasováním svého vlastního rodičovství.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na autorčino věnování, jakýsi úvod (s názvem Místo úvodu) a jejím jádrem je celkem 13 kapitol. Po nich následují Pokusy pro normální život A a B, nechybí ani seznam použité literatury a závěrečná nabídka nakladatelství GRADA Publishing.

Pár slov na závěr...

Motto knihy Mileny Mikulkové Hlavu vzhůru, rodiče!: Je důležitější připravit děti na cestu, než cestu pro děti.

Poutavě napsaný text knihy Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem bohatě vhodně doplňují černobílé ilustrace renomované česko-slovenské karikaturistky Olgy Pazerini. Realizaci obálky si vzal na svá bedra Vojtěch Kočí. Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., v Praze v roce 2015.

Sama Milena Mikulková na přebalu své knihy zmiňuje, že tuto knihu napsala proto, aby se se čtenáři podělila o několik jednoduchých a přirozených podnětů pro výchovu. Nakolik se jí to podařilo, už je na posouzení čtenáře samotného.

Kniha Mileny Mikulkové Hlavu vzhůru, rodiče! Na výchovu selským rozumem je vhodná pro ty čtenáře, kteří se zajímají o rodičovství, výchovu a partnerské vztahy. Obrázek si ale následně udělejte každý sám. Tato kniha může být každopádně zajímavá i pro nerodiče či děti plánující páry... Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | pondělí 27.6.2016 9:26 | karma článku: 33,91 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.