Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Desetileté děvče uniklo ze spárů Anděla smrti. Přesto mu odpustilo

Nacistický lékař Josef Mengele alias Anděl smrti poslal na smrt statisíce lidí. Někomu vyhasl život v plynové komoře, jiní doplatili na Mengeleho pokusy. Nejvíce bolí u srdce jeho zvěrstva páchaná na malých a bezbranných dětech.

Projít si koncentračním táborem za 2. světové války a přežít chce pořádnou dávku odvahy, vůle a štěstí. Milionům lidí se minimálně jeden z těchto atributů zcela vyhnul a nacistická zvěrstva se tak pro ně stala osudná. Bez ohledu na věk a mnohdy i postavení. Staří, mladí, děti, nemluvňata... Miliony lidí skončily na seznamech těch, kteří se poválečného uspořádání světa nedožily.

Ne všichni zemřeli v boji, při náletech, v plynových komorách a podobně. Řada nešťastníků nepřežila nejrůznější pokusy na sobě samých. Děti nevyjímaje. Ty, a zejména dvojčata či vícerčata, se dostaly do spárů doktora Josefa Mengeleho, který na nich dělal nejrůznější pokusy.

Mengele zachráncem?

Objevují se ale i názory, že někteří lidé právě díky pokusům doktora Mengeleho přežili, že je zachránil před plynovou komorou a podobně. Samozřejmě. Když se na věc podíváme z tohoto pohledu, pak je to i tak.

Ale ambicí doktora Mengeleho nebyla záchrana Židů, Romů nebo kohokoli jiného. Jeho motivací byly především nejrůznější vědecké/lékařské pokusy, snaha zjišťovat reakce organismu na různé nemoci a vjemy, porovnávat zpětné vazby mezi vícerčaty. Takže při těchto soudech musíme být opravdu velmi opatrní.

Velmi poutavě podává příběh sebe samé a své sestry (šlo o jednovaječná dvojčata) například Eva Mozesová Korová s přispěním redaktorky a editorky Lisy Rojanyové Buccieriové v knize Děti, které přežily Mengeleho.

Jen lehce o obsahu

Kniha popisuje “osudem těžce zkoušená” dvojčata, jejichž rodiče a starší sestry (ale i další členové rozvětvené rodiny) se stejně jako ona dostanou do víru nacismu a jeho zvěrstev páchaných na rasově či ideolologicky (politicky) pro něj nevhodných lidech.

Těžce zkoušená dvojčata Eva a Miriam se tak dostanou stejně jako jejich rodiče a starší sestry do koncentračního tábora v Osvětimi, na rozdíl od nich jsou ale zařazeny do programu pokusů doktora Mengeleho na dvojčatech. Anděl smrti na nich a dalších párech dvojčat provádí nejrůznější experimenty. Sestry tak bojují o své životy, seč to jde. Když jedna onemocní, je jí podporou ta druhá.

Z většiny pasáží knihy Děti, které přežily Mengeleho až mrazí. Co vše dokáže udělat silná vůle desetiletého děvčete, které nehodlá vzdát boj o život svůj a své sestry, je až neuvěřitelné. Řada dospělých by si mohla vzít z předčasně dospělého dítěte příklad. Ano, knihu sice její autorka napsala desítky let poté, přesto podobné vzpomínky v její mysli zůstávají.

To jsou dvojčata?

Bolestné okamžiky prožívají Eva s Miriam takřka “na každém rohu”. Už v rumunské rodné vesnici či v tamní škole, kde se najednou jejich kamarádi změní na vulgární a zlé děti, které jim nadávají do špinavých židovek a i mnohem hůř, včetně přechodu k činům.

Hrozivá byla i cesta dobytčákem, kde bylo k zalknutí, bez pořádného jídla, vody, ve smradu, v naprosto nehygienických podmínkách. A když pak došlo k odloučení i od maminky….

“Kolem se prohnal esesák a volal německy: ‘Zwillinge! Zwillinge!” Dvojčata! Dvojčata! Sotva nás minul, zakrátko se zastavil, otočil se na patě a vrátil se k nám. Postavil se přímo před nás a očima putoval od mého obličeje k obličeji mé sestry a zpět a potom zase nahoru a dolů. Poměřoval nás pohledem a zrakem se zastavil na našich totožných vínových šatičkách.

‘To jsou dvojčata?’ zeptal se mámy.

Ta zaváhala: ‘Je to dobře?’

‘Ano,’ odpověděl strážce. 

‘Jsou to dvojčata,’ odpověděla máma.

Beze slova mě s Miriam chytil a odtrhnul nás od mámy. Křičely jsme a plakaly, zatímco nás tahal pryč. Prosily jsme ho, aby nás nechal s ní. … Otočila jsem hlavou a spatřila mámu, která v zoufalství natahovala ruce směrem k nám a naříkala. Jiný voják ji chytil a mrštil s ní opačným směrem. Pak se máma ztratila v davu.” (Děti, které přežily Mengeleho, str. 53 - 54)

Odpuštění osvobozuje

Eva Mozesová Korová ale přesto i po těchto trýznivých zkušenostech pochopila, že odpuštění osvobozuje. Ani ne tak pachatele, ale především jeho oběť. Otevírá jí totiž brány nového světa. Světa, který neovládá zlost a špatné vzpomínky na minulost. Ale světa, který se každé ráno rozsvítí, světa probuzeného do nového dne, světa čistého a mírumilovného.

Dokládá to i následující úryvek z její knihy Děti, které přežily Mengeleho v pasáži věnující se mj. jejímu osobnímu prohlášení o odpuštění: “Okamžitě jsem pocítila, jak mi z ramen spadlo břímě bolesti. Bolest, se kterou jsem musela žít celých padesát let. Už jsem nadále nebyla obětí Osvětimi. Už jsem nebyla obětí své tragické minulosti. Byla jsem svobodná.” (Děti, které přežily Mengeleho, str. 191)

“Hněv a nenávist jsou emoce, které vyklíčí ve válku. Odpuštění je mír. Je konečným aktem sebeuzdravení. Odpuštění vidím jako vrchol vysokánské hory. Jedna její strana je temná, bezútěšná, mokrá a je velmi nesnadné po ní vylézt. Jakmile se však člověk dostane na vrchol, spatříte druhou stranu pokrytou květy, motýly, bílými holubicemi a sluneční září. Z vrcholu můžeme vidět obě strany hory. Kolik lidí by si zvolilo vrátit se na tu chmurnou stranu, když se mohou vydat vstříc slunečnímu svitu a květinám?” (Děti, které přežily Mengeleho, str. 191 - 192)

Kdo je Eva Mozesová Korová

Hlavní autorka knihy Děti, které přežily Mengeleho - Eva Mozesová Korová - patří mezi těch méně šťastlivců, kteří přežili nacistická zvěrstva a pokusy na dětech v podání doktora Josefa Mengeleho (Anděla smrti). Je uznávanou mluvčí na téma holokaustu, lékařské etiky, odpuštění a míru.

Eva Mozesová Korová žije v Terre Haute v Indianě v USA. V roce 1985 založila organizaci, jež pomáhá lidem, kteří přežili pokusy Josefa Mengeleho. Roku 1995 založila malé muzeum holokaustu, které se rozrostlo ve vzdělávací centrum, v němž Eva Mozesová Korová pořádá výstavy a přednášky pro školáky.

Lisa Rojanyová Buccieriová, která má na knize Děti, které přežily Mengeleho velký podíl, je autorkou více než stovky dětských knih. Působí jako redaktorka a editorka v nakladatelství.

Co lze také říci

Exkurs Evy Mozesové Korové do duše desetiletého děvčete, které prožilo nacistická zvěrstva na vlastní kůži, nám autorka podává v knize Děti, které přežily Mengeleho na 224 stranách. Přestože její kniha není příliš objemná svým rozsahem, obsahem je obrovská a zcela čtenáře chytí za srdce a nepustí jej od ní, dokud ji nepřečte.

Kniha Vás pohltí natolik, že Vám na její plnohodnotné přečtení bude stačit de facto jen pouhý jeden večer. A díky výjimečnému obsahu a zpovědi desetiletých děvčátek a jejich utrpení, přes které se dokázaly přenést a svůj boj o holý život nevzdávat, zapomenete nakonec i na těch pár tiskařských šotků, které na Vás občas při čtení vyskočí.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na autorčino věnování, prolog a jejím jádrem je celkem 14 kapitol. Po nich následuje Epilog Evy Mozesové Korové, poznámka spoluautorky, fotografická příloha a poznámky překladatelky. V úplném závěru pak knihu doplňuje mapa, která zachycuje holokaust v Evropě během 2. světové války.

Pár slov na závěr...

Z anglického originálu Surviving the Angel of Death. The Story of Mengele Twin in Auschwitz, vydaného nakladatelstvím Tanglewood Publishing, Inc., v roce 2009, přeložila knihu Děti, které přežily Mengeleho do češtiny Dani Vrbů. Obálku, grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Roman Křivánek, Art007. Knihu vydalo nakladatelství Grada Publishing, a.s., v Praze v roce 2015.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o historii či srdceryvné příběhy, aby si knihu Evy Mozesové Korové (s přispěním Lisy Rojanyové Buccieriové) Děti, které přežily Mengeleho určitě přečetli. Obrázek si následně udělejte každý sám.

Ale věřte, že tato kniha otevře srdce každému čtenáři, ač by se tvářil jako necita. A ještě i nějaká ta slza možná ukápne... Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Grada Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 21.4.2016 9:47 | karma článku: 33,28 | přečteno: 2760x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zdivočelá země v česko-německém pohraničí. Kdysi… A co teď?

Nezdary a pády nejsou důvodem k tomu, aby člověk zůstal nemohoucně ležet, ale naopak by měly být impulsem k nastartování něčeho nového, vzpruhou k boji za šťastný a plnohodnotný život.

5.11.2021 v 9:26 | Karma: 19,54 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.

27.10.2021 v 11:13 | Karma: 21,25 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Elitní česká mordparta. Do rukou to bere major Saran

Zavražděná svéhlavá selka, mrtvý muž v poli v kruzích jakoby od UFO, díky bouřkám objevivší se mrtvola muže bez tváře... To jsou některé případy nové hvězdy na poli vyšetřování mordů na Jablunkovsku a Třinecku, majora Romana Sarana.

24.8.2021 v 8:26 | Karma: 19,94 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Smršť. Čapne a nepustí, dokud vás nezahubí

Silniční úsek na Slovensku, na kterém za 25 let došlo ke 34 smrtelným nehodám, při nichž zemřelo 56 lidí. Nenáročný, přehledný úsek. A fenomén halného větru. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd.

14.4.2021 v 10:10 | Karma: 18,71 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se hodnotí audioknihy? Interpret a hudba udělá hodně

Máte rádi knihy a audioknihy? Zajímá vás, podle čeho se audioknihy hodnotí? Víte, že o úspěchu audioknihy rozhoduje velmi často vhodný či nevhodný výběr interpreta? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto dotazy, pak čtěte dál...

3.7.2020 v 14:13 | Karma: 13,09 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Nebojte se vyřídit si účty s nepřáteli. Zahrajte si na Boha

Často slýchávám, že čeští autoři beletrie nejsou nápadití, že jim to nepíše, případně že se nechávají až příliš ovlivňovat americkými špionážními a konspiračními teoriemi atd. Ale já naopak budoucnost v českých autorech vidím.

18.6.2020 v 8:01 | Karma: 18,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Lidice. Nikdy nezapomeneme! Poučme se z historie

DNEŠNÍ DEN NEMOHU NEŽ VĚNOVAT SVOU VZPOMÍNKU STŘEDOČESKÉ OBCI LIDICE. A NEJEN JÍ. V této souvislosti ji věnuji všem obětem heydrichiády a celkově všem obětem dalších zvěrstev a příkoří, kterých se udála v naší historii celá řada..

10.6.2020 v 8:12 | Karma: 29,81 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí.

30.7.2019 v 8:49 | Karma: 12,78 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Komunistické lágry. Peklo v Česku, kde byste nechtěli být

Komunistický režim zřídil na mnoha místech dnešní České republiky tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních. V lágrech strádaly desítky tisíc lidí, mnohdy zcela bez soudu.

12.7.2019 v 8:55 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Babiš je ještě nebezpečnější než Zeman, říká v knize Jsme jako oni Martin M. Šimečka

Stav, do kterého se dostala česká žurnalistika, je tou nejhorší zprávou o české společnosti, říká v knize Jsme jako oni novinář a spisovatel M. M. Šimečka. Odpovídá ale i na další témata o české a slovenské politice a společnosti.

20.6.2019 v 8:55 | Karma: 26,34 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Město v Anglii nepodléhající královně? Vítejte v Opskurnu

Tajemství si žijí vlastním životem. Někdy zůstávají utajena, jindy se provalí jen třeba díky náhodě. A stejné je to i s následky, někdy se vlastně nic moc nestane, jindy jsou až apokalypticky děsivé.

6.6.2019 v 8:55 | Karma: 27,59 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

Tato slova jsme před zápasem české fotbalové reprezentace slyšeli z úst repre kouče Šilhavého a samotných hráčů často. Zápas ve Wembley ale ukázal opak. My se z toho po... A tak se moderní fotbal nehraje. Quo vadis, český fotbale?

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Sport

Tomáš Králíček

Píše se 4. dubna 1968 aneb Atentát na Martina Luthera Kinga jr. trochu jinak

Atentát na Martina Luthera Kinga jr. ze 4. dubna 1968 otřásl nejen Amerikou, ale celým světem. Jak to tehdy bylo doopravdy? Pole pro konspirační teorie zůstává otevřeno.

21.3.2019 v 8:26 | Karma: 22,27 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Studna je zarámovaná aneb Hitlerovy zbraně odplaty

Adolf Hitler a jeho únik. Jaká spojitost existuje mezi tajnými plány, výzkumem, vývojem nových technologií a Československem, respektive územím tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, či Evropskou unií?

14.3.2019 v 8:26 | Karma: 25,71 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

České Vánoce v proměnách času: První republika, protektorát, komunismus...

České Vánoce a jejich oslavy prošly stejně jako naše republika za posledních sto let spoustou úskalí i krásných chvil. Zatímco v protektorátu chtěli Češi věšet na vánoční stromeček Němce, dnes si na něj věší vánoční ozdoby.

24.12.2018 v 15:28 | Karma: 23,27 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.